Монитор

Монитора е основно изходно устройство в компютърната система, но ще го разгледаме отделно отдругите изходни устройства. Основното му предназначение е да изкарва действия, който извършваме с компютъра във вид, разбираем за човека. Това става посредством видеокартата, която преобразува сигнала в разбираем за човека. Те се свързват с два вида интерфеис-VGA и DVI. Първия е по-стария с по-бавна скорост на предаване, но много монитори и видеокарти поддържат именно него. DVI е цифровият стандарт за предаване на данни, който е по-бърз и се поддържа от по-новите монитори и видеокарти, а при необходимост има преходници VGA-DVI и обратно, които се поставят на видеокартата.

Основните характеристики на всеки монитор са технологията, по която е създаден и работи, разделителна способност, честота на опресняване, време за реакция, големина на диагонала и както казахме интефейса. Според технологията мониторите се делят главно на два вида:

CRT(Cathode Ray Tube)- с катодно-лъчева тръба. Вече излизащи от производство, тези стари стари и тежки монитори изкарват добра картина, но са твъде обемисти и имат електромагнитни излъчвания, които са вредни за човека, а също така увредждат до някаква степен зрението.

LCD(Liquid Crystal Display)-с течни кристали. Това са новите монитори, които в началото не изкарваха чак такава картина като горните, но днешните далеч надминават техните възможности. За разлика от CRT те са леки-тежат до 5-6 кг и са плоски-заемат много по-малко място от другите.

Сигурно сте чували за плазмените дисплеи, но те се използват главно при телевизорите и не са се наложили в компютърните монитори.

Разделителната способност или резолюцията е много важна характеристика на мониторите-по-високата разделителна способност означава по-детайлна картина. Днешните монитори работят с резолюции от 800x600, 1024x768, 1280x1024 и дори до 1600x1200 пиксела. Пиксела е най-малката частица, коят оизгражда дадено цифрово изображение. Ако един монитор работи със разделителна способност до 1280x1024, това означава, че той може да изобрази 1280x1024=1310320 пиксела-1280 по хоризонтала и 1024 по вертикала.

Честотата на опресняване също е важен фактор. Това предствалява колко пъти в секунда се изчиства образа от монитора. При CRT мониторите има нужда от по-голяма честота на опресняване от поне 75Hz(75 пъти в секунда) за да няма премигване и да не изморява очите. При LCD мониторите са напълно достатъчни и 60Hz, като всеки монитор си има оптимална конфигурация на настройките и е най-добре да е с такива.За CRT монитор добра характеристика е 85Hz, а при LCD и 70 и 72Hz са много добри показатели.

Времето за реакция означава времето, за което пиксела сменя своя цвят. В съвременните монитори то е от 16ms, 8ms, 5ms, 4ms, та дори и 2ms. Добра характеристика е време за реакция от порядъка на 8ms.

Големината на диагонала на монитора е също от голямо значение. В близкото минало мониторите бяха с диагонали до 15 инча, но днешните монитори са с големини 17, 19, 20, 20,5, 21, че дори и 22 инча, като последните вече се правят широкоекранни-с голям хоризонтал и по-малкък вертикал, което е по-удобно за гледане на филми. За мобилните компютри се използват главно големини от 13, 15, 15,4, 17 и най-много 19 инча, поради големия размер.

Не трябва да се забравят и другите характеристики като яркост, контраст, цветност. Днешните монитори изкрават до 16,8 милиона цвята с дълбочина на цвета 32 бита. Също така може да споменем междуточковото разстояние като фактор-това е разстоянието между отделните пиксели. В сегашните монитори е от порядъра на 0.294mm и 0.264mm.

Водещи производители на монитори днес са Samsung Corporation, Benq, LG, Dell, Asus, Nec и други.