Процесори

Процесора(микропроцесора) е чип, предназначен да изпълнява инструкций и да обработва информацията която постъпва в компютъра. В днешно време неговото име е микропроцесор, което идва от разстояните между отделните транзистори в кристала-от порядъка на микрони, а дори сегашните технологии позволяват да се правят(и има такива) микропроцесори с разстояние между елементите в мерна единица нанометри(65nm,45nm). В компютърната терминология се използва наименованието CPU-Central Processing Unit. Като цяло процесора е една интегрална схема, сложена в един силициев кристал. Той се свърва с дънната платка чрез цокъл-socket. Различните процесори имат различни чокъли и съответстват на определена дънна платка.

Най-важните характеристики на процесорите са:
-тактова честота-това е работната скорост на процесора и представлява броя на тактовете, които процесора извършва за 1 секунда. Мярката е Hz(херц), но в днешно време се използват неговите кратни-Mhz и Ghz и съответно 1Mhz=1000Hz и 1Ghz=1000Mhz. Сега процесорите се движат от 1,5-2 Ghz до около 6Ghz.

-обем на кеш паметта-кеш паметта е вътрешна памет на процесора която съхранява предстоящата информация за обработване.Тя е много бърза, защото работи на честотата на процесора, но е и много скъпa.Има две нива-L1 и L2.Първата е съвсем малка,а втората е с по-голям обем.Варира между 64,128kb до най-големите днес-8mb.

-разряд-това е броят на битовете който компютъра може да предава едновременно. Старите процесори са с 8 и 16 битова архитектура. Днешните процесори са 32 битови и все повече станаха 64 битови.

Не само тактовата честота обаче е определяща бързодействието на процесора. От голямо значение днес саинструкциите, които процесора може да обработва за един такт-така примерно един процесор с по-ниска тактова честота и с повече инструкции за секунда може да е по-бърз от друг с по-голяма тактова честота, но с по-малко инструкции на такт.

В днешно време производителите на процесори са главно две-Intel и AMD.

Intel Corporation-основана през 1968г. и е абревиатура от Intergated Electronics. Корпорацията освен процесори произвежда и дънни платки за своите процесори. Те имат няколко процесорни фамилии процесори предназначени както за домашни и мобилни компютри, така и за сървърни.Те са следните:

Intel Celeron
Най-ниския клас процесори за персонални компютри. Те са с малко кеш памет и не много високи тактови честоти . Те са евтини и ако човек търси не много скъпа система са добър избор.

Intel Celeron D
По-новият модел на Celeron фамилията. При тях различното е че са с две ядра. Те се характеризират с по-високи тактови честоти(до около 3.6Ghz) и също не са скъпи и са добра инвестиция.

Intel Pentium
Това са по-мощната процесорна фамилия започваща от старите Pentium MMX и се стигне до най-новите и мощни Pentium 4. Те са с много кеш памет и високи тактови честоти, но са около 2 пъти по-скъпи от Celeron. Те са идеални за тежки приложения и игри.Има различни модели на Pentium 4-Extreme edition, Dual Core и др.

Intel Pentium 4 HT (Extreme)
Отново Pentium 4 процесор но включващ една технология наречена Hyper-Threading. тя има за цел да създаде нещо като второ ядро в процесора(виртуално), като по този начин драстично се увеличава призводителността. При процесора Extreme също така е учвеличена тактова честота от този на стандартния модел.

Intel Pentium D
Това са най-новите модели на Pentium, които са с две ядра и увеличена производителност-скорости до около 3.6Ghz) и много L2 кеш памет-до 4mb. Те са сравнително скъпи и подходящи за потребители с големи изисквания към системата.

Intel Core Duo
Докато пентиумите използваха старата архитектура Netscape, Intel разработиха една нова архитектура наречена Conroe. Тя позволява по-малко потребление на електрическа енергия, съответно по-малко отделяне на топлина и в същото време увеличаване на инструкциите за такт. Това е първият от тези процесори с кодово название Yonah.

Intel Core 2 Duo
Това вече е същинския Conroe, съчетаващ мощ,малки размери и малко топлоотделяне. Тези процесори са навлезли в пазара и утвърдили се като едно от най-добрите решения. Неговия по-мощен събрат носи името Extreme. Сега единствен недостатък е цената, която не всеки може да си позволи, но най-евтините Core 2 Duo са приблизително колкото Pentium D.