Захранване

Основната задача на захранването е да преобразува стандартното променливо напрежение от мрежата в постоянно и необходимо за захранване на компютърните компоненти-дъното и другите свързани с нея компоненти. Основна негова характеристика е мощността, която може да подаде на дънната платка. Измерва се във ватове(W)-за доскорошните компютри беше достатъчно захранване от рода на 300 W, но днешните все по-мощни компоненти изискват все повече-от 400, 600, 650, 700, 1000 чак до най-мощните от шеметните 2000 W(2kW), което може да се равнява на мощността на една електрическа печка духалка. Мощността обаче не е определяща за качеството на захранването. От голямо значение е подаваната мощност и изкривяването при колебанията на електрическата мрежа. Много захранвания имат означени големи мощности, но са некачествени.При такива захранвания са спестени редица важни елементи и се получава нестабилна работа. Ако едно такова е означено като 600 W примерно, то няма да работи стабилно дори при ползвана мощност 450-500 W. Реалната сума ще бъде много по-малко. Като цяло което и да е захранване не е предназначено да работи на максималкна или почти максимална мощност за дълго време. Стабилно работят до около 70-75% от мощността си, но едно качествено захранване би издържало и повече за по-дълго време. Също така от значение е теглото на захранването-колкото по-леко е то, толкова по-лошо. Това означава, че има по-малко електронни елементи и съответно не е толкова качествено. Лошото е, че на българския се предлагат страшно много боклучиви захранвания, а хората ги купуват заради ниската цена. Реално човек едва ли би искал на система за 1200 лева да сложи захранване за 30 лева. Така той рискува своя компютър. Лошите захранвания при по-големи колебания в напрежението воядят до нестабилна работа на компютъра, а с едно качествено такова не би било същото.

Компютърното захранване е един от най-важните компоненти на компютърната система, но и до сега то остава един от най-пренебрегваните компоненти. То отговаря за стабилната работа на компютъра, заедно с дънната платка. Критерий за избиране на захранване трябва да са неговата реална мощност, марка, тегло и не на последно място цена. Избягвайте марки захранвания като кйитайските NO NAME, JNC, Codegen и подобни с неясен произход. Качествените захранвания са Fortron, Enhance, Thermaltake, Tagan, Point of View, Enlight, Seasonic. Цената тук е определяща, защото отговаря на вложения труд и материали. Хубавите по-слаби захранвания започват от 80-100 лева и могат да стигнат до много повече. Китайските NO NAME са от рода на 20-30 лева до 50 най-много.

Хубавите захранвания могат да предпазят компютър дори от токов удар-дори може да не изгори самото то, докато боклуците ще изгорят цялата система. По-новите захранвания се предлагат с вентилатори 120 мм, за разлика от по-старите с 80 мм перка. По-големия размер на перката е предпочитан поради по-големия въздушен поток и по-малкия шум поради по-малкото обороти на перката. Така вместо да си вземете 80 мм вентилатор с 3000 оборота можете примерно един 120 мм с 2500 оборота(примерно).