Оперативна памет

Оперативната памет или RAM памет е модул памет с произволен достъп както идва от името Random Access Memory. Тя е динамична памет, която съхранява най-използваните в момента програми и фаилове. Основни характеристики на паметта са нейната големина, скорост на обмен на данни и нейния вид.

Големината на днешните модули се измерва като се започне от мегабайти(MB) до гигабайти(GB). Допреди време се използваха памети с големина от 256 MB до 512 MB, но след навлизането на по-нови операционни програми и други приложни програми, които гълтаха все повече RAM в днешно време масовите капацитети на памет са от порядъка на 1 GB, 2 GB, 4GB, да дори и чудовищните 8 GB. Като знаете, че 1 GB=1024 MB, направете сами изчисленията за какъв обем става дума. Колкото повече памет има един компютър, толкова по-производителен ще бъде той. Особено при по-стари системи се усеща голям скок в производителността при увеличаване на RAM паметта.

Честотата с която работят чиповете също е от особено значение за бързодействието на компютъра. Измерва се в MHz(мегахерци). Доскорошните памети работеха с честоти около 266 и 400 MHz, а новите достигат до 1666 MHz. Важно е да се спомене, че DDR паметите работят на двойно по-ниска честота от означената. Примерно паметта 266 MHz реално работи на 133 MHz. Но както идва от името и технологията DDR-Double Data Rate се получава удвояване на скоростта. Така се получават ефективни 266 MHz, които се и означават върху паметите.

По-горе споменахме за технологията DDR- това е една от видовете памети. По-старите памети са били DRAM-Dynamic RAM, което означава динамична RAM. Тя е много по-бавна в сравнение с днешните DDR SDRAM(Double Data Rate Synchronius Dynamic Random Access Memory)-или синхронизирана памет с произволен достъп с двоино действие. По-новите модули се произвеждат по технологията DDR2, която дава по-висока производителност.Вече изобретиха и DDR3 памет, но тя все още е в процес на тестване и не е за масовия потребител. Важно е дъното и паметта да са от един и същи тип за да са съвместими.

RAM паметта е енергозависима-при изключване на токозахранването тя губи своята инфомация. След включването на компютъра в нея се зареждат текущите програми и тя е готова за използване.

Лидери в производството на оперативни памети са компаниите Kingston и Corsair. Също така добри модули правят KingMax.