Твърд диск

Твърдия диск служи за записване и съхраняване на информация на компютъра.Той представлява една или няколко магнитни плочи една под друга и глава, която чете инфомацията от плочите и записва. Плочите се въртят със висока скорост, а самата глава на пръв поглед докосва плочите, но всъщност тя се намира на микрони разстояние от нея, така че да не я драска. Самият той е херметично затворен в пластамсова кутия, за да не попадат прашинки които могат да попречат на работата му. Твърдите дискове дават възможност за съхраняване на големи обеми от информация. Основните характеристики на твърдите дискове са техния капацитет,латентност,скорост на въртене на плочите и интерфейс.

Капацитета на дисковете е от голямо значение-то показва колко информация можем да съхраним на него. Днешните харддискове(хард-твърд) са с капацитети започващи от 40 GB, 80 GB, 120,160,200,250,500 GB и стигащи дори до 1TB(1 терабайт=1024 гигабайта). За информация един символ на компютъра било то цифра или буква заема 1 байт памет. Филмите и игрите обаче заемат голямо количество памет и ако сте решили да играете или да глдате филми на компютъра ще ви трябва твърд диск с по-голям капацитет.

Латентността или времето за достъп показва закъснението с което твърдия диск отваря даден фаил. При днешните дискове той е изключително малко от рода на 17ms и подобни.

Скоростта на въртене на плочите на харддиска също определя производителността на твърдия диск-колкото по-голяма е тя, толкова по-бърз ще е диска. Преди дисковете се въртяха със скорост 5400rpm(оборота в минута).По-новите стандартни скорости са 7200rpm и 10000(те са най-масови), че дори и 15000. По-голямата скорост на въртене води със себе си и редица недостатъци-по-високата скорост създава повече шум в помещението, а и води до по бързото износване, затова производителите са се съсредоточили към 7200 и 10000 оборота.

Интерфейсът е начинът на свързване на твърдите дискове с дънната платка и с други четящи и записващи усторйства и флопи. Днес използваните интерфейси са по-стария ATA интерфейс, и двата по-нови и по-бързи SATA и SATA2(от Serial ATA).По-новите систем иизползват SATA и SATA2, които са за препоръчване пред ATA заради по-бързия трансфер.

Макар и да се усъвършенстват с бързи темпове, твърдите дискове си остават най-бавното усторойство от компютърната система. Поради наличието на механични части човек никога не е застрахован от внезапни грешки и дори изгаряне на харддиска, поради наличието на въртящи се части, което води до съкращаване на неговия живот. Също така е възможна появата на лоши сектори ан диска, при което на това место не може да се записва информация.

Днес се разработват нови технологии за производство на твърди дискове, като Flash паметите,които засега са със сравнително малък обем, но бързото увеличаване на капацитета след време може да измести старата магнитна технология.

Днес много компании правят твърди дискове, като водещи са Seagate Technologies, Hitachi GST, Western Digital, Samsung, Maxtor и други.