Дънна платка

Дънна платка е основната платка на компютъра, коят обиконовено се поставя закрепена за един от страничните капаци на компютърната кутия. Тя представлява лист, направен от стъклотекстолит, по който се разполагат писти(електрически проводници), които свързват всички компоненти. Както става ясно предназначението на дънната платка е да свързва всички компоненти на компютърната система. В зависимост от параметрите на дънната платка се определят основните характеристики на компютъра като с какъв процесор ще работи, с каква памет и с каква големина, и още едно много важно нещо-възможностите за бъдещ ъпгрейд. По дънната платка се разполагат редица електронни елементи като резистори, кондензатори(използват се като филтри), бобини и други.

Свързването на компонентите се осъществява чрез тъй наречените шини, които за съвкупност от проводници за пренос на данни. Всяко устройство е свързано към някоя от шините. Те са три вида:

FSB(Front Side Bus)-високоскоростна шина, която използва процесора за пренос на данни.

PCI(Peripheral Component Interconnect)-основната входно-изходна шина към която се свързват допълнителните усторйства.

USB(Universal Serial Bus)-универсална серийна шина, към която се свързват външните устройства.

На дънната платка се намира чипсетът. Той е основната инегрална схема на дънната платка-на него се намират основния набор от контролери за отделните усториства като процесор, памет, входно-изходни и други. Чипсетът служи за връзка между отделните шини и съгласуването на работата им, или казано п оточно-осъществява връзката между процесора и другите усторойства.

Една от важните характеристики на дъното е какъв процесор поддържа тя. Новите дънни платки поддържат бързите Socket AM2 за процесорите на AMD и LGA775 за процесорите на Intel. Със AM2 са всички AMD Athlon 64, X2 Dual Core и FX, които са най-мощните на компанията, а на Intel са Pentium, Pentium D и Core фамилията.

Друго важно нещо е поддръжката на памет. Трябва да се обръща внимание дали тя поддържа по-старата DDR SDRAM, или по-новата и най-използвана в момента DDR2, защото двете са несъвместими. От значение е честотата на която може да работи тази памет-примерно ако дъното поддържа до 400Mhz DDR, можете да му сложите само такава или по-бавна. Препоръчително е за оптимална производителност да се слага памет, която е с еднаква честота с тази на FSB шината. Примерно ако шината е 667Mhz, да му сложим памет пак със 667Mhz.

Както споменахме в никакъв случай не бива да се пренебрегват възможностите за бъдещ ъпгрейд, или обновяване. На дънната платка се разполагат разширителни слотове, които позволяват добавянето на компоненти.AGP или PCI-E служат за свързване на видео карта към компютъра. По старите видеоконтролери изполват AGP 8x, а новите използват по-бързата и усъвършенствана PCI-Express шина. PCI слотовете служат за свързване на компоненти като звукови карти, мрежови карти, модеми, телевизионни тунери и други екстри. В много от новите дънни платки звуковата и мрежовата карта са вградени, а в някои дори и видеото. Мястото за процесора се нарича цокъл както споменахме. DIMM слотовете служат за поставяне на модулите с RAM памет. На дънната платка се намиорат също така входове и изходи, които се наричат портове. Има серийни(COM) и паралелен(LPT) за свързване на принтер, но са остарели и вече са само история. Най-много използваните портове са USB портовете, към които се свързват повечето външни усториства( включително принтери). FireWire портовете са много бързи и често използвани портове, но не всяка дънна платка ги поддържа, PS2 портовете се използват за свързването на мишка и клавиатура, а също така има и RJ45 и Line-in и Microphone портове при моделите с вградена мрежа и аудио.

Днес най-големите производители на дънни платки са компанийте като ASUS, ASRock, Gigabyte, MSI, EpoX,Intel, Biostar и други.